Technik Hotelarstwa
Oferta edukacyjna na rok szkolny 2020/2021
TECHNIK HOTELARSTWA
Innowacja pedagogiczna: Sewardessa/Steward
Technik hotelarstwa to zawód, który otwiera wiele drzwi. Usługi hotelarskie należą do branży, która rozwija się w bardzo dynamiczny sposób. Potrzeba więc wykształconej kadry, która będzie umiała obsługiwać w sposób profesjonalny gości w hotelach, centrach konferencyjnych i w innych obiektach noclegowych.
Jeśli lubisz kontakt z ludźmi, lubisz uczyć się języków obcych, Twoją pasją są podróże wybierz kierunek technik hotelarstwa. Uczestnicząc w zagranicznych praktykach będziesz mógł doskonalić znajomość języków obcych, zdobyć kwalifikacje i umiejętności na poziomie europejskim oraz poznać kulturę i kuchnię różnych narodów.
Nasi uczniowie zdobędą praktyczne umiejętności zawodowe podczas dwutygodniowych staży w Irlandii, na promach firmy Unity Line pływających do Szwecji, trzymiesięcznych praktykach w Grecji oraz dwóch miesięcznych obowiązkowych praktykach zawodowych w kraju, zyskując tym samym w oczach pracodawców.
Kształcenie zawodowe odbywa się w profesjonalnej pracowni hotelarskiej, wyposażonej w ladę recepcyjną, komputery, drukarkę, tablicę multimedialną. Jednostka mieszkalna i węzeł higieniczno – sanitarny spełnia wymagania kategoryzacyjne hotelu, umożliwia wykonywanie ćwiczeń praktycznych związanych z pracą służby pięter.
Nauka w technikum trwa 5 lat. Uczeń po ukończeniu szkoły otrzymuje wykształcenie średnie, a po zdaniu egzaminu maturalnego ma możliwość kształcenia się na uczelniach wyższych. W czasie trwania nauki uczeń przystępuje do egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie, w kwalifikacjach:
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług w recepcji
Przedmioty rozszerzone:
- Biologia – 180 godzin
- Język angielski- 180 godzin
Przedmioty zawodowe wiodące:
- Organizacja pracy w recepcji
- Organizacja pracy służby pięter
- Pracownia hotelarstwa
- Pracownia gastronomii hotelowej
- Język angielski zawodowy
Języki obce:
- język angielski – poziom zaawansowany, kontynuacja
- język włoski – poziom podstawowy
Od roku szkolnego 2020/21 wprowadzamy innowację pedagogiczną w zawodzie
Technik hotelarstwa – Innowacja “Stewardessa/Steward” – 4 godziny w cyklu w kształcenia.
Autor: Mariola Nowak
Opis innowacji: Innowacja pedagogiczna poszerza wiedzę i umiejętności na stanowisku: steward/stewardessa na statkach morskich i powietrznych. Podczas zajęć młodzież pozna etapy, jakie przechodzi w swojej karierze steward/stewardessa linii lotniczych, począwszy od rekrutacji i szkoleń. Omówione zostaną wymagania, umiejętności oraz preferencje personalne pracowników pokładowych, dyscyplina mundurowa oraz wygląd zewnętrzny.
Zajęcia uatrakcyjnią liczne wycieczki przedmiotowe na lotnisko, branżowe spotkania z przedstawicielami zawodu Steward/Stewardessa, szkolenia z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej oraz animacji czasu wolnego. Najlepsi uczniowie odbędą 2-tygodniowy staż na promach firmy Unity Line, uzyskując certyfikat.
Innowacja | Klasa | Liczba godzin tygodniowo w pięcioletnim okresie nauczania |
Liczba godzin w pięcioletnim okresie nauczania | |||||
I | II | III | IV | V | ||||
Stewardessa/Steward | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | 120 |
Możliwości zatrudnienia:
hotele, pensjonaty, motele, domy wypoczynkowe, ośrodki SPA, uzdrowiska, schroniska młodzieżowe, kwatery prywatne, campingi, promy pasażerskie. Osoby posiadające zawód technik hotelarstwa mogą być również rezydentami, pracować w administracji zajmującej się problematyką turystyki, hotelarstwa. Kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa przygotowuje też do prowadzenia własnej firmy.