Ciasto kruche z jabłkami oprószone cynamonem

Ciasto kruche z jabłkami oprószone cynamonem
SKŁADNIKI
300 g mąki 200 g masła lub margaryny (w tym 50 g może być smalec) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 jajko Jabłka ilościowo według uznania lub 1,5 kg jabłek (reneta, antonówka) łyżeczka cynamonu cukier puder

PRZYGOTOWANIE Zagnieść ciasto kruche: mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Siekać składniki nożem na drobną kruszonkę. Dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wyciąć gniazda nasienne, włożyć do garnka. Dodać cynamon i gotować pod przykryciem przez aż jabłka zmiękną i się rozpadną, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować niedużą foremkę o wymiarach ok. 21 x 25 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. • Wyjąć jedną połówkę ciasta z lodówki, pokroić nożem na plasterki i wylepić nimi spód formy, doklejając brakujące miejsca palcami. Na spód wyłożyć jabłka. Wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce bezpośrednio na jabłka (lub pokroić ciasto na plasterki i ułożyć na wierzchu robiąc kratkę). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 – 40 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO 

 

Author: ZSE

Share This Post On

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *