Makaron Tagiatelle z Pieczarkami i kiełbasą

Propozycja Zosi Makowskiej z klasy ITŻp na rodzinny obiad Makaron Tagiatelle z pieczarkami i kiełbasą. Ręcznie robiony makaron. Brawo Zosia !!! Czekamy na kolejne zgłoszenia waszych potraw.
Makaron Tagiatelle z Pieczarkami i kiełbasą
Składniki:
Makaron:
• 150g mąki pszennej
• 1 jajko
• 20ml ciepłej wody
• Szczypta soli
• 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
• 4 dorodne pieczarki
• ¼ cebuli
• ¼ szklanki śmietany 30%
• 8 cm kawałek kiełbasy podwawelskiej
• Sól pieprz
• Szczypta słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie)
• Szczypta ziół prowansalskich (opcjonalnie)
• 1 łyżka oleju lub oliwy do smażenia
• ¼ szklanki startego sera
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na makaron mieszamy i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie, sprężyste i będzie odklejać się od palców.
2. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy lub blacie na bardzo cienki placek (około 1mm).
3. Rozwałkowane ciasto prószymy solidnie mąką, strzepujemy nadmiar, zwijamy w rulon i kroimy na paski o szerokości 1cm. Pokrojone ciasto rozwijamy i odstawiamy na bok. W między czasie włączamy wodę na makaron i przygotowujemy sos.
4. Na wrzącą wodę wkładamy makaron i gotujemy do momentu aż będzie al dente.
5. Ugotowany makaron odcedzamy ( nie przelewamy zimną wodą) i stopniowo dodajemy oliwę cały czas podrzucając makaron na durszlaku ( jak ktoś nie umie może go przełożyć do naczynia i wymieszać).
Przygotowujemy sos:
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, kiełbasę w większą kostkę a pieczarki w plastry.
2. Na patelnię wlewamy olej/oliwę, podsmażamy na niej cebulę i kiełbasę dodajemy pieczarki i smażymy tak aż zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw. Dodajemy śmietanę, gotujemy chwilę i dodajemy makaron na patelnię, mieszamy, dodajemy połowę porcji startego sera, mieszamy i gotowe.

Podajemy posypane pozostałym serem. Smacznego!

 

Author: ZSE

Share This Post On

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *